Над 90% от училищата имат готовност от понеделник да започнат с обучение от разстояние. С поставяне на задачи без този физически контакт, който е в класната стая.

Това каза в „Тази неделя“ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Предприети са всички мерки и системата е готова, каза тя.

„От значение е и как самото училище ще приведе тези мерки в изпълнение, защото е важна спецификата на училището, възможностите и техническата обезпеченост. Там, където това не е възможно, ще се осъществява комуникация с родителите по телефон или чрез електронната поща“, поясни зам.-образователният министър.

Тя обърна внимание, че е изключително важен контролът от страна на родителите, които трябва да проверяват дали децата са изпълнили поставените задачи.

Учителите няма да бъдат в отпуск, подчерта Михайлова. Препоръката от МОН е пет часа обща работа на ден, което включва разработването на уроците, консултацията и работата с учениците.

„Очакванията на хората са училището да се случи по начина, по който е било в момента, но вкъщи. Това няма как да се случи, защото изведнъж трябва да променим начина си на мислене и то още от утре“, на мнение е Диян Стаматов, директор на 119 СОУ в София.

Той попита зам.-министърът какъв ще е контролът, който ще се извършва и как точно ще отчитат онлайн уроците.

„Много от решенията се взимат ден за ден. Важна е ролята на директорите. Отчитането става не към МОН, а именно към тях. Още в петък те трябваше да са създали тази организация. Призовали сме началниците на регионалните управления да координират и да създадат условия за споделяне на добри практики между директорите на всички образователни институции“, обясни Таня Михайлова.

„Организацията в нашето училище е следната. Предишния ден учениците получават всички задачи за следващия“, обясни Асен Александров, директор на 51 СОУ в София.

Снимка: btvnovinite.bg

„Цялата тази дигитална среда, в която ще преминат учениците, се подготвя повече от няколко години. Стресовата ситуация, в която сме в момента, ни провокира да направим една много голяма крачка напред, за да минем в дистанционна форма на обучение“, поясни Стаматов.

По думите му най-трудно ще е за първокласниците, тъй като децата са малки и все още нямат такава самодисциплина. За тях обаче има много видеа в най-различни онлайн платформи, които могат да им бъдат полезни.

„В момента обаче на много места родителите ще са си вкъщи и моето притеснение е тяхната висока чувствителност да не се превърне в упрек към учителите, че не могат да правят нищо“, коментира още Стаматов.

Засега се предвижда учениците да се върнат в класните стаи на 30 март.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 524 726 30 271 347 095 2 315 832
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 524 726 30 271 347 095
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer