Първите ваксинации срещу коронавируса у нас вече са факт.

Имунизацията започна в три български града.

Препаратът на „Пфайзер“ и „Бионтех“ вече се поставя в болници в София, Пловдив и Бургас.

Символично първите дози приеха знакови лекари и лично здравният министър.

В следващите няколко дни ще бъдат имунизирани около 5 000 души.

Ваксините

Първата вълна на имунизацията у нас обхваща лекари, медицински сестри, фармацевти и помощен персонал в системата.

Ваксинацията на желаещите започна в 3 от общо 6-те  района, на които е разделена страната. А именно – в София, Пловдив и Бургас.

Утре ще започне и в останалите три – Варна, Враца и Велико Търново.

Ваксината е двудозова, 21 дни след първата се поставя и втората доза.

Първата стъпка е размразяване на ваксината.

Втората – разреждане по определен начин, и третата – приготвяне на индивидуалната доза, която се поставя чрез инжекция.

София

Първата имунизация в София се извърши в сградата на столичната болница „Света Анна“.

На живо пред десетки журналисти беше ваксиниран здравният министър проф. Костадин Ангелов. Минути след него това направиха и други знакови лица и така беше даден старт на ваксинационната кампания у нас.

 Подготовката за ваксинирането на здравния министър започна час преди 10 ч. Препаратът премина всички стъпки – размразяване, разреждане и дозиране. Първата доза беше инжектирана точно в 10 ч.

„Ваксинирам се днес, защото вярвам, че благодарение на ваксините този свят нямаше да бъде такъв, какъвто го познаваме. Вярвам, че учените са си свършили работата, така че ваксината да бъде спасението, което ние очакваме. Вярвам , че много скоро ще почнем да надделяваме над COVID-19. И ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с COVID-19“, заяви здравният министър пред журналисти.

Снимка: Ладислав Цветков

Събитието премина при огромен медиен интерес и в малко помещение. Дистанция между оператори и фотографи нямаше. За да снимат първата имунизация част от тях се бяха качили върху столове, а някои и по перваза на прозорците.

Снимка: btvnovinite.bg

Минути след здравния министър и други знакови лица си имунизираха пред камерите. Във ВМА първи беше директорът на болницата и председател на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакончета. То ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година, ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки“, каза проф. Мутафчийски.

В спешната болница „Пирогов“ се ваксинираха първо директорът ѝ проф. Асен Балтов и председателят на Националния ваксинационен щаб – проф. Красимир Гигов.

„Изключително много вярвам на науката си мятам, че тази ваксина ще направи така че всички да живеем свободно“, коментира проф. Балтов.

Преди поставянето на ваксината се подписва информирано съгласие. А след поставянето всеки получава картон с името си, информация за имунизацията и кога трябва да сложи втората си доза.

Цялата информация за самата ваксина е публична на български език. Всеки, който поиска, може да се запознае.

Първото количество, което пристигна вчера у нас, по-скоро е символично – ще стигне за 5 хиляди души. 

По повод критиките затова, че дозите бяха транспортирани от София към останалите градове с бус за кренвирши, пред bTV здравният министър заяви, че правилното транспортиране и съхранение е гарантирано, а шегите са неуместни.

По думите му подобни камиони на частни компании са помагали с логистиката и в други държави. Следващите количества от ваксината ще бъдат доставени до всички точки у нас с хладилни камиони, осигурени от производителя, не от нашата страна.

Пловдив

В УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив срещу COVID-19 беше имунизиран д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

„Партидата, която е за България, не боли изобщо или аз не усещам. Бяха ме предупредили колеги, че е болезнена при поставянето, но всъщност не е болезнена. Нищо не усещам – аз съм си правил много пъти ваксини. Нямам алергични реакции“, заяви той.

След него на стола седна 68-годишната медицинска сестра от спешното отделение – Райна Дотовичина.

Медицински екипи наблюдаваха ваксинираните за странични реакции. Часове след имунизацията такива нямаше.

Около 200 души в университетската болница „Свети Георги“ са заявили желание да бъдат ваксинирани. 90% от тях работят в COVID отделение.

Бургас

Ваксинацията в Бургас започна в медицинския център „Св. Николай Чудотворец“. Първи на стола седнаха медицинските сестри. В рамките на деня бяха ваксинирани 20 души, а до дни трябва да станат 75.

Медицинската сестра Надежда Попсавова е втората, която получи ваксина.

„Аз не съм виждала моите деца поне 6 месеца. Разбирате ли, това е моето решение да се ваксинирам, за да бъда до моите близки, до приятелите си и да живея спокойно“, разказа жената.

21 дни след първата имунизация на всички, които са получили първите ваксини, ще бъде поставена втората доза.

  • Брънзалов: Да не противопоставяме ваксинационните пунктове на личните лекари
  • „Пирогов“ спира плановия прием, плановите операции и свижданията
  • Над 25 000 души са се регистрирали за ваксинация в новия електронен портал
  • Записването за ваксини: Редица сигнали за проблеми с новия електронен портал
  • Маските стават задължителни и на открито във Враца
  • Тук можете да се запишете онлайн за COVID ваксина
  • Електронни „зелени коридори“ от 11 март у нас
  • Борисов: Ние сякаш сме свършили с пандемията, не знам кой внушава това на хората
  • До седмица чакаме над 100 000 дози от "АстраЗенека"
  • Отменят плановата дейност в болниците в Бургас