Малки и големи ще могат да се потопят в света на науката благодарение на новия Център по природни науки към Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”.

Снимка: btvnovinite.bg

Целта е да се покажат необятните приложения на природните науки - химия, физика и биология. Именно затова посетителите ще имат възможноста да правят експерименти от трите науки на открито. 

Центърът се намира на територията на Природен парк “Шуменско плато” в сградата на летния информационен център. Шуменското плато е уникална за България екосистема с голямо биоразнообразие, включително редки и защитени растителни и животински видове. 

Снимка: btvnovinite.bg

Центърът ще дава възможността на всички, които обичат природата да наблюдават част от тези видове, да ги изучават и да ги опазват. Посетителите ще открият точни зоологични модели на змии, жаби, язовец, бухал. 

В кинозалата е разположена изложба на авторски фототабла, фотостени и фотоплот. Има също така експозиция от стари уреди и прибори по астрономия, физика, компютри и експозиция на минерали.

На втория етаж се намира една от наблюдателните бази на Астрономическия център към Шуменския университет, която разполага с уникални телескопи и дава възможност за наблюдения по предварителна заявка на различни астрономически събития и обекти.

Официалното откриване ще бъде на 20.05.2022г. от 18 часа в летния информационен център на Природен парк "Шуменско плато".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!