Управляващите оттеглят предложението за наказание на лекарите, които откажат помощ на пациенти.

То беше част от пакета от мерки за борба с коронавируса, който предстои днес да се гласуват в Народното събрание. Това се случи след ожесточен дебат в пленарната зала.

Снимка: btvnovinite.bg

Спорният текст предвиждаше пробация до 1 г. или до 1000 лв. глоба. Вчера в правната комисия одобриха всеки, който разпространи невярна информация за короновируса да получава до 3 години лишаване от свобода, а предвидената глоба е до 10 хил. лв. 

Снимка: btvnovinite.bg

Разписана е и възможност работодателите, които са в затруднение, да пускат в платен и неплатен отпуск служителите си и без тяхно съгласие. Включени са и административни облекчения – спира се налагането на запори на банкови сметки, заплати и пенсии на физически лица, както и извършването на описи на движими и недвижими имоти.

„Законът за мерките за извънредното положение урежда въпросите със сроковете – законодателите трябва да преценят кои следва да се ограничат“, уточни по време на дебатите министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Очаква се текстовете да претърпят промяна при второто четене на законопроекта за мерките по време на извънредното положение. 

Хасан Адемов от ДПС коментира, че възможността за неплатен отпуск, след като си ползвал платения – трябва да отпадне. За да може да се възползва от солидарността на държавата, работникът трябва да премине и през собствената си солидарност в лицето на ползване на собствения си годишен отпуск, посочи той. 

Крум Зарков от БСП коментира, че философията на този закон е „Спасявай се по единично“. По думите му, солидарността, за която говори Адемов, не е разписана. Колежката му Надя Клисурска посочи, че ще има хора, които няма да получат никакъв доход за времето на извънредното положение.

Обсъжда се въвеждането на вечерен час.