Ударното имунизиране в страната продължава. Мобилни екипи ваксинират желаещите в малки и трудно достъпни населени места.

Според министъра на здравеопазването, ако темпът на ваксинация се запази, до края на лятото у нас ще бъде постигнат така наречения "колективен имунитет".

Костадин Ангелов призна, че има логистични проблеми, но те се решават в движение. В хасковското Малево премиерът Борисов обяви, че е готов да осигури и самолет, за да могат ваксините да пристигнат час по-бързо.

За селото, в което живеят близо 1500 души, бяха приготвени 150 дози. Всеки, който не е успял да се ваксинира този вторник на място, има възможност да го направи в кабинета на РЗИ.

В Малево, където от години здравната служа не работи, имунизацията  започна в кметството, с издигане на националното знаме  и опашка от чакащи  мобилния екип  с ваксините.

Местен жител споделя, че е дошъл да се ваксинира при мобилния екип, защото няма достатъчно ваксини в личните лекари. За недостига на игли при джипитата призна и здравния министър при посещението си в Малево.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ежедневно следим на дневна  база какви количества имаме. В контакт сме с централата на „АстраЗенека“ за изтегляне на доставките малко преди 28-и, така че  ние ще осигурим достатъчно  количества ваксини и ако темпа се запази, може би до края на лятото ние ще излезем изцяло с постигането на така наречения колективен имунитет“, заяви Костадин Ангелов.

От премиера Борисов в селото разбраха, че наред с ваксинацията продължава разхлабването  и на мерките. Местната власт изрази благодарности.

На път за Малево премиерът Бойко Борисов посети предприятието „Неохим“. Там съобщи, че благодарение на предоговорените цени с „Газпром“ само на завода в Димитровград са върнати 17 милиона лева и са запазени 1000 работни места.

Премиерът беше придружаван от заместника си Томислав Дончев, който вече излекуван от коронавируса, ще води листата в Габрово, съобщи Борисов.

Премиерът не отговори дали ще излезе в отпуск по време на изборната кампания.

"Планът е да се съчетават задачите, свързани с управлението на държавата с участие в изборите, като при участие в изборни мероприятия", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Според Дончев, по конституция, министър- председателят не губи качеството си , независимо дали е в отпуск или болничен.

  • Ангелов: Ще преценим възможно ли е да възстановим "зелените коридори"
  • Колко ваксини ще пристигнат с новата пратка на „АстраЗенека“?
  • В очакване на новата доставка от „АстраЗенека“: Ваксинираха с последните дози в Бургас, Хасково и Добрич
  • Последни дози в "зелените коридори": На места в страната се поставят ваксини
  • Проф. Кантарджиев: Преболедувалите COVID-19 може да се ваксинират само с една доза
  • Увеличава се заетостта на COVID леглата в болниците
  • Ваксинационният сертификат: Ще стане ли условие за пътуване в ЕС?
  • Сблъсък за ваксините между социалистите и управляващите
  • В Бургас: Денонощна ваксинация до изчерпване на количествата
  • Ангелов за „АстраЗенека“: Правим си сметката без кръчмаря