Спор в Тристранния съвет по законопроекта за хората с увреждания. Бизнесът се обяви против, а от синдикатите само КНСБ даде категорична подкрепа.

Георги е третото дете на Юлия. Уврежданията му се отключват рано. Сред най-големите болки на семейството е  недостъпната среда.

"Ти не можеш да го заведеш на лекар, не някъде другаде, а на лекар не можеш, когато не е достъпна средата", каза майка му Юлия Старчева.

Новият закон създава програма, която ще финансира проекти за достъпност на жилищните сгради.

Ще се подпомага и бизнесът за адаптиране на работни места. Ще има квоти за наемане на хора с увреждания, но те няма да важат за всички фирми.

При неспазване ще има санкции, но те няма да се налагат, ако шефът прилага алтернативни мерки.

Снимка: Ладислав Цветков

"Тези квоти обаче са по-скоро пожелателни, те са мъртвородени, квотите няма да се прилагат, ако има алтернативни мерки, какво значи алтернативни мерки не е ясно, но очевидно се отваря възможност те да не се изпълняват", коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

"Този закон може би ще свали напрежението, ще повиши нечий рейтинг, но той няма да реши проблемите на хората с увреждания", заяви Васил Велев, от АИКБ.

Ще има нова месечна финансова подкрепа, чийто размер ще зависи от линията на бедност. А времето, в което близките се грижат за човек с тежко увреждане, ще се зачита за осигурителен стаж.

Снимка: Ладислав Цветков

"Има сериозни пропуски, законът е правен под натиск с излишно, ненужно напрежение", коментира вицепремиерът Валери Симеонов. 

До улиците Георги стига благодарение на специална платформа във входа на блока си. За нея майка му се бори с институциите 8 години. Накрая други майки даряват пари, за да я има.

Промените предвиждат още Агенцията за хората с увреждания да стане държавна, медицинските изделия и помощните средства да минат към здравното министерство.

Тристранният съвет има консултативни функции, затова законът няма да бъде спрян, а ще продължи по пътя си. Утре ще го разгледа и Министерският съвет.