Стресът е основен фактор за появата на псориазис. Според статистиката между 2 и 4% от българите имат заболяването.

„Причините за появата му са различни, като основополагащ е начинът на живот. Най-често псориазисът се развива в следствие на емоционален стрес, но понякога и след употребата на някои медикаменти”, коментира д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология във ВМА.

„Тежкият псориазис е огромен проблем за пациента и за обществото, тъй като при пациента страдат социалните контакти, страда самочувствието, страдат личните контакти. За съжаление, това се отразява и на неговите близки и роднини”, заяви още дерматологът.

Снимка: ВМА

По думите му заболяването протича индивидуално, обикновено има епизоди на обостряне. Трябва да се знае, че освен кожата, псориазисът може да засегне ставите и вътрешните органи. Доказано е, че пациентите с псориазис вулгарис имат риск от развиване на диабет и от развиване на хипертония, ендокринни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, с 60–70 %.

„Окончателното излекуване на пациентите е трудно и много рядко, но вече има ефикасни методи за контрол. ВМА разполага с една от най-модерните лаборатории и с някои от най-ефективните апарати за лечение. Затова и препоръката ми е да не се прибягва да самолечение, а да се потърси специализирана медицинска помощ”, допълва още д-р Кантарджиев.

Снимка: ВМА

150 души бяха прегледани в рамките на кампанията за безплатни прегледи във ВМА на пациенти с псориазис.

Кампанията на специалистите от Клиника по дерматология е във връзка със Световния ден на хората с псориазис – 29 октомври. Поради засиления интерес от цялата страна освен първоначално обявените дати дерматолозите преглеждаха допълнително още 2 дни, съобщиха от болницата.