Столичният общински съвет прие актуализацията на бюджета на София за 2020 г., която се налага вследствие на пандемията с COVID-19, съобщава БТА.

Приходната част на бюджета се намалява с близо 18 млн. лв., което съответно се отразява и на разходната част.

Промените предвиждат 5 млн. лв. допълнително за текуща дейност на градския транспорт, 1, 2 млн. лева допълнително за осветление на улици и площади и 1 млн. лв. за разширение на локално платно на Околовръстния път, съобщи зам.-кметът по финанси и вносител на доклада Дончо Барбалов.

Според Георги Георгиев, председател на комисията по финанси в СОС кризата с коронавируса налага промяна на бюджета.

При драстичен спад в приходите заради коронавируса, трябва да вземем адекватни мерки за финансовото здраве на общината. Затова увеличихме вместо с исканите 4, с 5 млн. лева парите за градския транспорт - за да осигурим на гражданите редовен градски транспорт, без да намаляваме курсовете заради икономии на средства. Така ще гарантираме спокойствието на хората и достъпа до работните им места и домовете им, при спазване на всички мерки за безопасност, , заяви Георгиев по време на дебатите.

В капиталовата програма на Столичната община се включват и нови обекти, които се финансират със средства, отпуснати допълнително от държавния бюджет като например изграждане на детска градина за пет групи в район "Люлин", както и изграждане на нова детска градина - филиал на ДГ 116 за четири градински и една яслена група в район "Витоша" за 593 470 лв.

С актуализацията на бюджета ще бъде възможно разширението на 119-та детска градина 119 в район "Възраждане"; ремонт и реконструкция на сградата и дворното пространство на детската градина "Магнолия", район "Средец" за 91 361 лв; както и ремонт и реконструкция на детски градини в районите "Слатина", "Лозенец", "Искър", и "Кремиковци".

  • От 29 юли нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19
  • Поправена компютърна грешка вдигна напълно ваксинираните с близо 137 хил. за ден
  • 193 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Симидчиев: Почти сигурно от септември у нас ще има нова COVID вълна
  • Четири района у нас са с по-голям ръст на броя на заразените с COVID-19
  • В „жълтата зона“: Препълнени с туристи плажове увеличиха нивото на COVID риск у нас
  • 54 нови случая на COVID-19 у нас
  • 135 нови случая на COVID-19 у нас
  • Алибегов: Държавата прехвърля отговорността за ваксинацията върху бизнеса
  • Първи предупреждения за настъпваща четвърта вълна на COVID-19 в Европа