По-висока надница за членовете на секционните избирателни комисии на местните избори.

Централната избирателна комисия взе решение за повишение от 60 лв. на 100 лв., за да стимулира преброителите на бюлетините в най-сложния вот у нас.

На 27 октомври ще гласуваме за всички местни органи на самоуправление и ще използваме преференция – за 265 общински кметове и за 5 500 общински съветници.

В София, Пловдив и Варна ще избират и 34 кметове на райони. 3188 малки населени места пък ще си избират кмет.

Снимка: btvnovinite.bg


Възнагражденията за членовете на комисиите ще се вдигнат с 40 лева, но не навсякъде, а само в най-тежките избирателни райони.

Снимка: btvnovinite.bg

„Един от основните проблеми са съставите на секционни  избирателни комисии, опитваме да намерим начин да бъдат мотивирани, но и да успеем по-добре да ги обучим”, поясни Таня Цанева, член на ЦИК.

От ЦИК предупреждават, че ще прекратят практиката на партиите, които сменят членовете по места в последния момент.

Отдавна е известно, че политическите централи предпочитат лоялни, вместо подготвени свои представители, въпреки че така увеличават възможността за грешки при броенето на гласовете и особено на преференциите.

Ще направим пак същата грешка, ще се съберат 5000 души в „Арена Армеец”, ще има връщане на комисии, тъй като те за съжаление правят грешки и този път и хората са настроени против забавяне”, коментира математикът Михаил Констанинов.

Снимка: btvnovinite.bg

Решението – за да не стават опашки при отчитане на протоколите, да се разделят на три групи, на три различни места, а не само в зала „Армеец”. От Информацинно обслужване обещават, че могат да осигурят конферентна връзка между групите, ако се налага съгласуване.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази година над 300 души в Индонезия починаха от преумора след ръчното броене бюлетини по време на еднодневния вот за президент и парламент. В странат аима четвърт милиард население.