Наближават местните избори, на които ще избираме кметове и общински съветници.

С обява по магазините и жребий. Така набират кандидати в ромската махала на Самоков. На почти всяко заведение в махалата, а дори и върху прозорците на някои къщи, е залепена обява:

Снимка: bTV

"Господа и Госпожи - момчета и момичета, които са навършили 18 г. Каним ви, който иска да бъде в листата за общински съветници и може да е полезен за своя квартал и на община Самоков, да се запише при Меди за предстоящите избори."

Според местните има хора, които се спират да четат обявата. 

Меди е Мартин Мартинов - автор на идеята. Настоящ общински съветник и предстоящ водач на листата на "Евророма" в Самоков.

„Кастинг, точно така. Няма шуробаджанащина вече”, казва Мартин Мартинов.

Той обяснява, че имат ясни критерии.

Снимка: bTV

„Да притежават качества в политическата сцена… например - да са грамотни”, обясни общинският съветник.  

А относно опита Меди казва:

„Те си имат опит, то им е вродено на циганите”.

Мартинов е племенник на Александър Методиев от ДПС, чийто резултати на евровота в махалата в Самоков се смятат за рекордни.

Снимка: bTV

„Това е несериозно - с обяви, с кастинги да се избират общински съветници. Вероятно е пълнеж, за да могат съответните господа да получат допълнителни гласове, да може поне един да влезе в Общинския съвет”, смята Александър Методиев от ДПС.

Снимка: bTV

„Ще направя номера от 2 до 29, ще ги сгънем и ще ги сложим в една стъклена епруветка. И по азбучен ред на този, който ще се кандидатира, от А до Я, ще тегли номерата, под кой номер ще бъде той преференциален”, обясни Мартин Мартинов.

Жребият щял да бъде пред публика в махалата. Засега записаните били към 20 души.