Все повече българи страдат от алкохолизъм, показват данните на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта.

През 2019 г. почти всяко трето обаждане е било заради проблем със спиртните напитки.

Жените, споделили за пристрастяване към алкохола, са 35% от всички сигнали, а мъжете, потърсили помощта на специалисти - близо два пъти повече.

Средната възраст на жените с алкохолна зависимост е 43 години, докато при мъжете заболяването се е развило 7 години по-рано. Най-младият подал сигнал е бил само на 13 години.

Екип на bTV бе допуснат до среща на анонимни алкохолици. Няма да покажем лицата им, но ще разкажем историите, които се споделят в кръг, в малка стая всяка вечер.

Снимка: btvnovinite.bg

Жена споделя, че не употребява алкохол вече няколко години. Миналото си обаче описва така: „Единственият господар в моя живот беше алкохолът. Трудните и опасните моменти са съпътствали поне последните 15-20 години от него.“

Нейното спасение - сбирки на анонимните алкохолици. На тях присъства и мъж, който е опитал да се самоубие с пиене.

„Алкохолът е само симптом - истинската болест е болестта на чувствата, на емоциите, на егото“, казва той.

В България няма статистика от държавата за броя на алкохолиците, няма и клинична пътека за детоксификация.

Детоксификацията е първият етап от лечението на алкохолната зависимост. За може би поне половината алкохолно зависими се налага прием в болница, защото, когато се появят абстинентните симптоми, някои от тях могат да бъдат много опасни дори за живота.

Според специалисти за пристрастяването са нужни 10 години редовна употреба, а когато веднъж се случи - болестта е за цял живот.