Списъкът с кандидатите за министри вече е на половина готов, научи bTV от източници в централата на ГЕРБ. По-голямата част от претендентите ще са експерти, а не партийни лица. Със сигурност обаче от партията на Бойко Борисов ще запазят един сектор за хора от редиците на партията, защото смятат, че там няма по-подготвен. Кой е този сектор, засега се пази в тайна.

Два месеца след изборите на „Дондуков“ 2 дойде и първият кандидат за премиер по пътя към редовно правителство. От ГЕРБ-СДС избраха проф. Николай Габровски. А държавният глава го посрещна с напомняме – най-голямата отговорност за редовна власт – сега е негова.

„Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации, да е спомогнали за намирането на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за търсене на достатъчна политическа подкрепа в парламента“, каза Румен Радев, президент на България.

Вратата ще е отворена за всички партии, обяви проф. Габровски. С мандат в ръце той очерта кризите, които се намира страната ни. И посочи какъв кабинет може да се справи с тях.

„Кабинет, който да е по далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното и професионализма“, каза проф. Николай Габровски.

Зам.-директорът на Пирогов обясни и защо излиза на политическия ринг.

„През последните години съм получавал много покани за 2 неща – едното е да работя в чужбина, другото е да вляза в политиката. Винаги досега съм отказвал. Страхувам се обаче че в момента България е на един кръстопът – на твърде много кризи“, каза проф. Габровски.

Коментар за номинацията дойде и от вицепрезидента Илияна Йотова. Но не в сградата на „Дондуков“ 2.

„Познавам го преди всичко като специалист. Изненадах се от това, че е приел да се занимава с политика. Все си мисля, че лекарите са по-полезни на своите пациенти“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Сега - обратното броене за търсенето на подкрепа за кабинет с първата папка - започна. ГЕРБ-СДС вече направиха опит в търсенето на подкрепа. Веднага след изборите - излъчиха контактна група в лицето на Росен Плевнелиев и Соломон Паси в опит да обединят партиите около приоритети. Тогава на поканата откликнаха единствено самите ГЕРБ, ДПС и „Български възход“.