„Предприехме варианта - един безспорен, умен, успял, с гражданска позиция, патриот, критичен, доказан връх в своята кариера на неврохирургията. В края на краищата той се съгласи, че не може да се явяваме само коментатори във футбола или в политиката. Това е начин да привлечем действително успели, умни и образовани хора да помогнат на политическата класа“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за предложението на зам.-директора на „Пирогов“ проф. Габровски за премиер. 

По думите на Борисов не е било трудно да убедят проф. Габровски да бъде кандидат за премиер на партията. 

„Аз съм говорил с него и когато бяха президентските избори. Ние търсихме действително такъв безспорен граждански кандидат. Такъв авторитет, който като седне да излекува поне 10-15 000 души. Стига давали акъл. Хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището. Ние излъчваме абсолютно неутрален кандидат за премиер с права да си подбере неутрални експерти, министри“, каза лидерът на ГЕРБ на брифинг в централата на партията в Стара Загора.

Борисов каза, че другият вариант е бил чисто партийна кандидатура, което щяло да се приеме като бламиране на първия мандат, независимо дали е самият той, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, или който и да е. 

„Аз отново направих крачка назад. Депутатите бяха много против, но ГЕРБ и СДС решихме, че това е по-правилното за държавата, това е изход от тази вече перманентна криза“, каза още Борисов.

„Разговорът ми с Габровски беше да му дадем мандат, не само да отиде да вземе един лист хартия от президентството, а да проведе разговори с всички политически партии, да подбере възможно най-добрите експерти, включително от други партии, ако му предложат. Ако има нужда от помощ, да я поиска. Ако не, има пълната свобода да направи това, което иска и може“, допълни още лидерът на ГЕРБ