Бившата съдийка и настоящ кандидат-депутат от „Възраждане“ Румяна Ченалова е невинна по всички обвинения, реши Специализираният наказателен съд. Тя сама се похвали за решението на състава в социалните мрежи, а от съда потвърдиха за специализирания правен сайт „Лекс Нюз“, че има такава присъда.

Делото срещу нея продължи близо 3 години, а обвинителният акт беше внесен в съда за пръв път през 2016 г.

Обвиненията срещу бяха за престъпление по служба и за документно престъпление. Според прокуратурата те са извършени, докато Ченалова е опитала да набави облага за „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ЕООД, чието дело срещу НЕК е гледала като съдия в Софийския градски съд.

Държавното обвинение твърдеше, че съдийката не видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление е свързано със същото дело, тъй като Ченалова поправяла протокол по него.

Обвинителният акт беше внесен през 2016 г. отново в СГС, но делото беше прекратено след преценка на съдията, че Ченалова е действала в обхвата на функционалния си имунитет и не е извършила престъпление. Апелативният съд отмени определението, но в крайна сметка обвинителният акт беше върнат заради съществени нарушения. След законови промени делото отиде в спецсъда, но отново обвинението се оказа с пропуски.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативния специализиран наказателен съд.

До 2015 г. Ченалова гледаше ред дела с висок обществен и материален интерес, но проблемите ѝ започнаха с коментар на тогавашния френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за „гнилите ябълки“ в съдебната система на България. Той директно обвини Ченалова в корупция заради делото „Белведере“.

През ноември същата година Ченалова беше уволнена от ВСС заради дисциплинарни нарушения, открити при проверката на дейността на синдика Панайот Велков.

Снимка: Явор Николов

Междувременно в медиите започнаха да излизат записи, за които се твърди, че са с участието на съдийката и бившата шефка на СГС Владимира Янева, в които двете коментират обвързаности между съдебна власт, политици и бизнеси.

Самата Ченалова пък коментираше остро управляващите в интервюта пред медиите. През миналата година участва активно в антиправителствени протести, а през 2021 г. официално влезе в политиката.