Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова, съобщиха от съда. Тя отговаря за действията си като докладчик по спор между „Обединени енергийни търговци” и НЕК, като прокуратурата твърди, че магистратът е ощетила интересите на държавното предприятие.

От днешното определение на съда обаче става ясно, че държавното обвинение не е в състояние да обясни какво нередно е направила Ченалова, която е основен участник в записите от „Яневагейт” (в които се говори за обвързаности между политика, бизнес и съдебна система – б.р.) 

„Обстоятелството, че обвиняемото лице е с юридическо образование и дългогодишен опит като съдия, не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, така и от неговия защитник”, пише съдия Даниела Талева.

Прокуратурата може да протестира разпореждането й пред апелативния съд в София в 7-дневен срок.

Софийска градска прокуратура не споделя изложените от съдията-докладчик мотиви и след постъпване на разпореждането за връщане на делото в прокуратурата, ще изготви протест, съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата вече един път претърпя поражение по делото срещу Румяна Ченалова, след като друг състав на СГС го прекрати заради липса на престъпление в обвинителния акт. Според съдия Вера Чочкова не е доказано, че действията на подсъдимата (започване на делото без платена такса, което след това, според прокуратурата, блокирало над 6 млн. лв. на НЕК) са умишлени, а не грешка заради слабо познаване на материалите по делото.

По-късно Апелативният съд в София върна делото на СГС с мотива, че прекратяването е било „неправилно и незаконосъобразно”.