Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси във „Винпром Карнобат”, „Сис Индустрийс” и „Топаз мел“.

Задържани за 24 часа са над 10 души. Сред тях е и бизнесменът Миню Стайков, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. 

Снимка: Десислава Генева

Oбразувано e досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари. Все още няма повдигнати обвинения обаче.

Снимка: Десислава Генева

Извършват се претърсвания, изземвания, обиски и разпити на свидетели. Претърсвания в момента вървят на 6-7 адреса, съобщи Иван Гешев.

Въоръжени полицаи, жандармерия и коли на митниците са пред „Винпром Карнобат”, както и пред „Сис Индустрийс”, където основно се намират складовете на алкохол на фирмите, свързани с Миню Стайков. Полиция има и в „Топаз мел”. Предприятията се намират между селата Венец и Церковски. Докато тече акцията, се образуваха дълги опашки от камиони, които чакат да разтоварят грозде във винпрома или да натоварят брашно от мелницата.

Снимка: Десислава Генева

По думите на Иван Гешев няма връзка между сегашното разследване и делото срещу семейство Арабаджиеви.

Според спецпрокуратурата по настоящото разследване данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г. Реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци”.

Снимка: Десислава Генева

Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009 г.  – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Снимка: Десислава Генева

Делото било образувано преди около два месеца, когато ГДБОП и спецпрокуратурата намерили фабрика за незаконни цигари в Карнобат. Сградата е собственост на сина на кмета на Карнобат и е дадена под наем на фирма. Работниците във фабриката са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато работят, имало е спални помещения, кухня, фитнес, поясни Гешев.

На място в Карнобат и околните населени места е зам.-главният прокурор по разследването Борислав Сарафов.

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на София, Карнобат и селата Венец и Церковски,  община Карнобат.

Любопитен детайл е, че синът на Стайков е бил женен за дъщерята на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Арабаджиеви са обект на друга мащабна акция на спецпрокуратурата от миналата седмица. Разследващите обаче твърдят, че връзка между двата случая няма.