Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“, съобщиха от обвинението.

Те са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, чрез подправяне на данъчни документи, уточниха от прокуратурата.

Офисите са ползвани от физически и юридически лица.

Установено е, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения.

В периода 2016 – 2018 г. пък са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

И двата хотела са собственост на семейство Арабаджиеви. Пиарът на хотел „Маринела“ в София обяви, че съдействат на разследващите, но хотелът продължава да работи.

По информация на кореспондента ни в Пловдив полиция е влязла и в централния офис на Ветко Арабаджиев на ул. „Петко Д. Петков”.