Повдигнаха обвинения на Петър Петров, известен като Петьо Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и прокурор от бившата Специализирана прокуратура по случая „Осемте джуджета“, научи bTV.

Причината - противозаконно отнемане на златни монети, които са били иззети по дело на спецпрокуратурата. 

Привлечен като обвиняем е Дилян Деянов, прокурор в Перник, за това, че на 18.02.2020 г. в качеството си на длъжностно лице в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18.02.2020 г. върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години и лишаване от право да заема определена длъжност.

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени Петър Петров и Любена Павлова, за това, че на 23.03.2020 г. в гр. София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от друг чрез престъпление. За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до шест години.

Знае се, че водеща роля при кражбата на ценности и пари от Явор Златанов е имала именно бившата жена на Петьо Еврото - Любена Павлова. Преди дни Любена и магистратът Д.Д. са били уведомени за привличането им като обвиняеми, докато Петър Петров не е открит. За него се смята, че укрива в чужбина и е обявен за издирване с европейска заповед за арест. Спрямо Петър Петров има издадена заповед за задържане под стража до 72 часа.

Разследването на аферата „Осемте джуджета“ бе рестартирано след встъпването в длъжност на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Той  разкри, че още преди три години прокурор от Върховната касационна прокуратура е установил груби нарушения и евентуални престъпления по случая, но ревизията му е била скрита от бившето ръководство на държавното обвинение.

Допуска се, че и други магистрати от закритата прокуратура може да се окажат с обвинения.

Същевременно по друго досъдебно производство Петьо Еврото е бил привлечен като обвиняем за принуда. Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е заключил, че е съставено постановление за привличане като обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението е отменено като незаконосъобразен акт.