МВР задържа формалния собственик на „Изамет“ Кристиян Христов при опит да даде пресконференция, в която да изнесе данни за рекет, побой, палежи и корупция по случая „Осемте джуджета“. Ексклузивни кадри от ареста ще видите само по bTV. Отново само пред bTV говори Христов, свързан с аферата „Осемте джуджета“.

В същото време Антикорупционния фонд излъчи интервю с Любена Павлова - бивша съпруга на разследвания за търговия с влияние собственик на „Осемте джуджета“ Петьо Петров, известен с прякора Еврото, която също разказва за натиск, компромати и корупция с участието на висши магистрати.

Цивилни полицаи задържаха Кристиян Христов минути преди обявената пресконференция в БТА. Задържането е по прокурорско искане, казаха от МВР. А засега от прокуратурата не потвърждават.

„Има постановление на районната прокутратура, което е изпълнено в случая. Призовавам МВР да не бъде замесвано във войните нито между различни институции и техни представители, нито пък вътре в отделните институции“, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Часове преди задържането Кристиян Христов се свърза с bTV, за да сподели, че се страхува за живота си. Каза, че тъкмо е говорил по случая с МВР и разказа, че познава бившата съпруга на Петров - Любена, откакто бил вербуван да участва в „платени контрапротести”.

Снимка: bTV

„Няколко протеста, включително и протеста пред ВСС срещу агнешките главички, това са протести в които съм участвал, организирани от Любена Павлова срещу заплащане. Парите, за които аз участвах за протестите бяха между 100-150 лв. за протест”, каза Кристиян Христов. 

Христов твърди, че заработил с Любена първо от лекомислие, а после под заплахи. Изпълнявал различни задачи, цитирам, по принуда, че ще съсипят живота му.

„Да снимам най-различни хора по заведения - магистрати, политици и служители на МВР, снимам ги в срещи, в които не би трябвало да са. Любена често започна да се вижда с едно лице, което на по-късен етап стана разпознаваемо, а именно Иван Гешев“, каза Христов.

Мъжът разказа още, че организирал побой над младеж и палеж на цех близо до София отново под чужди нареждания. Твърди, че говори сега от страх за живота си.

„Би могло да се случи така, че да ме арестуват да ми образуват много дела“, каза още Христов.

Потърсена от bTV жената от разказа, Любена, отрече да е нареждала на Христов каквото и да било.

„Кристиян Христов е незначителен човек, който беше и продължава да е момче за всичко на Петьо Петров. Той лъже. Аз бях жена на Петров, но не аз движех делата му, и няма как да съм го заплашвала Христов да извърши това, за което твърди“, каза бившата жена на Петьо Петров.

А днес Антикорупционният фонд публикува интервю със самата Любена Павлова. В него тя заявява, че главният прокурор Гешев „никога не е ходил в заведението „Осемте джуджета“. И говори срещу бившия си семеен партньор Петров, с който до 2020 г. управлявали „Осемте Джуджета“.

„Прочетох писмото, което е изпратено на главния прокурор, до 10 часа да си подаде оставката, иначе седял сам на ръба на скалата, Мечо Пух. Това са изрази, които Петров употребяваше по 5-6 пъти на ден и в това писмо аз съзирам него, това няма вариант да е писано от друг човек“, коментира Любена Павлова.

Любена казва и имена на магистрати, посещавали заведението и обменяли „парични суми“. Сред имената е и това на заместник главния прокурор Борислав Сарафов. За bTV той нарече интервюто „инсинуации“.

Още от разказа на Кристиян Христов пред bTV, за участието му по случая „Осемте джудета“ и прокурорската война, очаквайте в неделя в предаването „120 минути“.