10 млн. лева в брой и луксозен автопарк – това са иззели от специализираната прокуратура при обиска на имотите на семейство Арабаджиеви. Вълчо Арабаджиев – синът на бизнесмена Ветко Арабаджиев, е задържан за 72 часа по обвинение за пране на пари. Родителите му са обявени за издирване с европейска заповед, има информация, че са във Франция. Това съобщи на брифниг днес зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Специализираната прокуратура влезе вчера в офиси на хотели на семейство Арабаджиеви – „Маринела” в София и „Марица” в Пловдив, във връзка с разследване за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни измами.

„Такова нещо не помня в цялата си кариера”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг.

Снимка: МВР

По думите му пари „излизали от куфари, кутии, сейфове и касетки в банки”. Служителите на прокуратурата не са успели да се справят с броенето на банкнотите и се е наложило от БНБ да предоставят броячни машини.

Иззет е и луксозен автопарк, който по груба оценка струва около 5-10 млн. лв.

„Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваи коли, самолети и хотели си плащай данъците”, коментира още Гешев.

Снимка: МВР

Шестима са с обвинения – петима за участие в организирана престъпна група и един – Вълчо Арабаджиев, за вторични престъпления. 

Един от обвинените се издирва в България.