Колебаещите се за кого да гласуват на 2 април ще определят изхода от битката за първото място. Около това мнение се обединиха социолозите Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ и Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“.

„Това, което ние установяване в проучването, реализирано в последните дни от предизборната кампания, е, че има два решаващи фактора в борбата за първото място. Единият е избирателната активност, а тя се очаква отново да е ниска. Защо тя е решаващ фактор? Защото малкото на брой гласове могат да се изразят в по-голям процент разлика. А вторият решаващ фактор е свързан с възможността на партиите да убедят не толкова твърдите си привърженици да гласуват за тях“ , каза Геновева Петрова.

Добромир Живков поясни, че има потенциал за допълнителна мобилизация на гласоподаватели и при двете първи политически сили – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според него периферията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ изглежда малко по-голяма.

„Партийните ядра са твърди и ясни. Но има едни 10-15%, които още не са взели решение за кого да гласуват. Именно те ще определят изхода от битката за първото място“, смята Живков. Той обаче е скептичен, че има сериозна битка за третото място на вота на 2 април. „Вероятно ДПС ще са трети на тези избори“, отчете още Живков.

Геновева Петрова уточни, че вероятно до урните в неделя ще отидат около 2,5 млн. избиратели.

Вижте повече във видеото.