БСП се събра на пленум седмица, след като лидерът й Корнелия Нинова беше преизбрана на поста за първи път в пряк избор. Социалистите анализираха партийния вот.

След като партийните членове избраха Нинова за втори мандат, отново имаше критики, че вотът е бил опорочен и пълен с нарушения. Подкрепящите лидера, казаха, че победата й е безапелационна.

„Знаете го резултата, но пак ще ви го повторя, защото ми е приятно да го чувам над 67% активност, над 81% подкрепа за Корнелия Нинова, партията е мобилизирана и консолидирана“, заяви Филип Попов.

„Като цяло изборът беше организиран тенденциозно, превърна се във фарс и не може да послужи за мобилизация на левицата“, коментира Валери Жаблянов.

Готов да връчи Оскари, на пленума дойде и Георги Тодоров, който се отказа от надпреварата за лидер, тъй като не била равнопоставена.

„Аз бих ги нарекъл оскарчета, защото това не са истински Оскари и за мен е да ги получат хора, които имат заслуга, дали тя е в положителен или отрицателен смисъл, оставам всеки да прецени“, каза Георги Тодоров.

След избора на Нинова, партията трябва да се готви за предстоящите избори, категорични са социалисти.

„Имаме избори пред нас и трябва всички да се обединим и да гледаме напред“, заяви Георги Гергов.

„Оттук нататък единственото нещо, около което трябва да се обединим, е волята на хората да бъде претворена в действия“, каза Таско Ерменков.

Националният съвет пък поздрави Нинова с категоричния й успех. Това е последното заседание на широкото ръководство, тъй като ще се избере ново на юбилейния конгрес на партията следващия уикенд. Очаква се Нинова да предложи и нови свои заместници.