БСП преизбра Корнелия Нинова за свой председател. Това се случи на първи в историята на партията пряк избор на лидер. 

Централната комисия официално обяви края на изборите и разпределението на процентите и гласовете. 

Снимка: btvnovinite.bg

Корнелия Нинова е получила над 43 000 гласа - или 81% от гласовете. Втори е Кирил Добрев с близо 15% и 7914 гласа. 

Трети е Красимир Янков с 2%, а последен е Валери Жаблянов с процент и половина.

Снимка: btvnovinite.bg

Избирателната активност е 67% или 53 807 гласа и е надхвърлила необходимите 50%, за да е действителен вотът. 

Едва след неговия край се разбра и бройката на избирателите - 80 263. 

Корнелия Нинова е преизбрана, а интригата в БСП тепърва предстои. Това стана ясно днес, след обявяването на резултатите от комисията по избора.

След избора на лидер, БСП влиза в спирала на вътрешно партийни избори. Първо - трябва да проведе конгрес на 26-ти септември, а на него да избере нов национален съвет, а най-накрая и ново изпълнително бюро. В досегашния състав на Националния съвет има много критици на Нинова. 

Часове след официалното й обявяване за победител, Корнелия Нинова свика тясното партийно ръководство. Поздрави партията за проведения избор и намекна, че промените на високите етажи тепърва предстоят. 

„Предстои конгрес на 26-ти, на който ще бъде избиран нов Национален съвет. Досегашният ще има само още едно заседание.  На конгреса ще има избор на нови членове и от тези нови членове аз мога да предложа изпълнително бюро“, обясни Нинова. 

Класиралият се на второ място Кирил Добрев поздрави Корнелия Нинова и й пожела да има същата мотивация и в спечелването на предстоящите парламентарни избори. 

„Рухнаха няколко мита, че съм кандидатът на ГЕРБ или на ДПС или на вътрешната опозиция. Тези 8 000 гласа са гласове по любов“, коментира той.

Добрев допълни, че са подадени 78 жалби, но по тях трябва да се произнесат партийните органи. 

Снимка: btvnovinite.bg

От комисията по избора контрираха, че може да се направи заключението, че всички жалби и сигнали са несъществени и не влияят върху изборния резултат.

Окончателните резултати ще бъдат обявени на пленума утре.

Предстоящият пленум трябва да утвърди и документите за конгреса на БСП. Той е юбилеен, петдесети и на него партията трябва да предложи и управленска програма преди парламентарните избори.