Корелия Нинова е преизбрана за председател на БСП. Това показват предварителните данните от електронните протоколи за избор на нов лидер на партията, обяви председателят на Централната избирателна комисия на социалистите Емил Войнов. 

Снимка: btvnovinite.bg

За нея са гласували 43 228 членове на БСП или 81,5% подкрепа. На второ място се нарежда досегашният зам.-председател на социалистите Кирил Добрев със 7914 гласа или 14,9%. Трети е Красимир Янков, за него са гласували 1118 души или 2,1%. Валери Жаблянов има 759 гласа или 1,4%. 

Престои да се обработят хартиените протоколи, но едва ли разликата ще бъде голяма. След 24 ч. се очакват окончателните резултати. 80 236 са членовете на партията с право на глас, от тази цифра са заличени починалите и напусналите до изборния ден.

Предварителната цифра беше с около 600 души повече. Упражнилите правото си на глас са 53 807 или избирателната активност е била 67,1%. Действителните гласове са 53 019.

„Гласувалите през вчерашния ден показаха чрез своята активност, че желаят те да избират председателя на БСП, че от техния глас зависи нещо и се включиха активно в провеждането на избори. С това показахме, че сме една демократична партия, която се допитва до нейните партийни членове“, коментира Войнов. 

По думите му изборният процес е бил честен, а Централната комисия е създала равни условия за всички кандидати. „Всички кандидати имаха право да регистрират застъпници във всяка избирателна секция, което беше и факт. Изборите бяха прозрачни за медиите, всеки можеше да наблюдава изборния процес – без ограничения“, добави той.