Корнелия Нинова спечели прекия избор за председател на БСП. Това сочат обработените до момента протоколи. Членът на ЦИК на социалистическата партия Ирена Анастасова обясни пред bTV, че са обработени данните от 283 общини.

По думите ѝ тя има е спечелила приблизително 80% подкрепа, а основният ѝ конкурент Кирил Добрев - около 15%.

„Активността ще бъде над 60%. Продължаваме да обработваме. С цялото си сърце искам да благодаря на тези над 8000 членове на партията, които създадоха организацията, вчерашният ден да мине спокойно, прозрачно и ние да имаме един легитимен избор за председател“, коментира.

Точно 80901 социалисти имаха право да гласуват. Толкова са членовете на левицата, имащи право на глас. Числото беше оповестена едва вчера в късния следобед, след като вече повече от месец от БСП отказваха да назоват точната бройка на гласуващите.  

Кандидатите първоначално бяха петима. Георги Тодоров, обаче, се оттегли от участие в изборите, а Красимир Янков и Валери Жаблянов призоваха за бойкот на вота.  

„Политиката е маратонско бягане. Тя иска постоянство и издръжливост. Ние българските социалисти през последните 4 години бяхме постоянни в битката си срещу мафията и е време финала на маратонското бягане да го обявим на площада при хората“, заяви Корнелия Нинова. 

„Чувствам се като в казармата - бягай от оградата до обяд и не знаем къде искаме да стигнем“, отбеляза и Кирил Добрев.  

В рамките на вчерашния ден бяха получени около 50 жалби, като по данни на Централната избирателна комисия за вътрешнопартийния избор те няма да се отразят на резултатите.