Варицела, скарлатина и нов подвариант на COVID-19 върлуват едновременно у нас, алармират лекари. Как да се предпазим?

В началото на март bTV разказа за резкия и сериозен ръст на случаите на скарлатина у нас. И днес те са в пъти повече от миналата година - 6098, като за същия период през 2022-ра са били само 92.

Добрата новина е, че броят им намалява на седмична база. А по отношение на коронавируса и най-вече на новия подвариант на Омикрон - той може да предизвика дразнене и зачервяване на очите, съобщават здравните власти.

В детска градина „Вечерница“ в Благоевград и в момента има варицела и скарлатина. За овладяването им се прави сутрешен филтър и дезинфекция, а когато се наложи - направо спират деца от заниманията.

„Имахме случай на варицела в една от групите.. две деца бяха болни всъщност. Симптомите вече преминават и отшумяват. В момента имаме нов случай на скарлатина - общо са три за изминалия месец“, обяснява Катя Низамова, директор на детска градина.

Педиатърът д-р Тодор Тодоров разказва за деца, които заболяването повтаря. „Тъй като детето пак се връща в същия колектив, където не е приключила вълната, действаме по същия протокол. Златният стандарт е микробиологичното изследване - гърленият секрет, който се назначава от нас“, казва той.

От началото на годината са регистрирани над 17 200 случая на варицела. За същия период на миналата година те са около 7100.

На този фон новият подвариант на Омикрон е доказан при един случай от март. В момента се обобщават данните за април и вероятно ще се открие при по-голям брой проби, смятат от здравното министерство.

„По правило протича леко, без нужда от хоспитализация, с типичните за Омикрон симптоми – дразнене в гърлото и носа, хрема, кашлица. Съобщава се, че често предизвиква дразнене, парене и зачервяване на очите, особено при бебета и деца“, се казва в позицията на министерството.

„Появиха се случаи, да, основно при деца, защото минава сравнително леко - за няколко дни, но засяга очите, конюнктивит за два-три дни, има сълзене и дразнене на очите. Той е с 1,2 по-голяма заразност“, твърди проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

„Все пак да си спомнят какви бяха нашите съвети по време на пандемията - дистанция и дисциплина“, коментира още педиатърът д-р Тодор Тодоров.

Арктурус се разпространява, допълват здравните власти. В Съединените щати 12% от новите инфекции вече са причинени от новия подвариант, спрямо 7% в предишната и 5% в по-предишната седмица.