Пандемията е отслабила имунитета на децата и това е в основата на бума от шарка в детските ясли и градини. Това става ясно по време на срещата на съветника по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и директорите на общински детски ясли. Те обсъдиха какви мерки да се вземат при заболяване от скарлатина и варицела.

Професорът даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни средства за предотвратяване на разпространение на заболяването, както и лекарства, които със сигурност помагат за лечението на скарлатина или варицела при децата и техните родители.

Според проф. Кантарджиев, цитиран от БТА, при стрептококовата инфекция в носоглътката винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини. 

Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат предимно на оживеното общуване и неспазването на мерки като миене на ръце, проветряване и почистване, поясни професорът.

От думите му става ясно още, че след пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните. Най-често децата се заразяват 4-5 дни след контакт с друго болно дете.

„Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата“, каза още проф. Кантарджиев и още веднъж напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.