Рязък и сериозен ръст на случаите на скарлатина у нас. Най-засегнати са децата на възраст между 5 г. и 10 г. За това съобщават лекари, родители и директори на училища и детски градини.

Тенденцията се потвърждава и от лабораториите. От началото на годината в страната са регистрирани 2673 случая. За сравнение - за същия период на миналата година те са едва 41. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Медиците обясняват скока с това, че ограничителните антиковид мерки са нарушили нивата на имунитет. Здравните власти пък напомнят, че симптомите са температура, повръщане, болки в гърлото, ангина, характерни обриви по кожата и лигавиците и левкоцитоза.

„Има огромен скок - поне 100%. Тази година има изключително много нетипични форми - протичат или само с ангина, или само с обрив. Има и много здрави деца, които са заразоносители. Затова се разпространява доста бързо. Има класове с 30 деца, само седем не са носители“, обяснява педиатърът д-р Захаринка Гочева.

Притеснени родители се организират и плащат на частна лаборатория да тества децата. „От бързия тест излязоха положителни четири деца, които бяха без симптоми и те си останаха вкъщи за лечение“, казва Ивелина Кабакова, родител на дете в 1-ви клас.

Училищният фелдшер ни показва списъка с болни, който води от години. „През учебната 2020/2021 имаме буквално два случая, а през учебната 2022/2023 цялата графа е изпълнена – има 17 болни деца. Позвъних в РЗИ да попитам има ли някаква възможност да бъде приложена мярка - тестване. Отговорът беше категоричен, че няма такова разписание, както в детските градини, така и тук“, обяснява Десислава Ценова.

В отговор до bTV от здравното министерство казват, че болните от скарлатина трябва да се самоизолират и лекуват в дома за 10 дни.

Снимка: bTV

„Контактните деца от засегната група се поставят под медицинско наблюдение за 7 дни и засегнатата група се поставя под карантина в рамките на детското заведение или училище за същия срок“, са казва в писмения отговор на ресорното ведомство.