Лекари отчитат бум на инфекциозните заболявания. В момента се разпространяват редица вируси и бактерии, като уязвими са най-малките, обясняват медиците.

Освен сезонните инфекции, продължава да циркулира и грип. Има и случаи на коронавирус, макар и в по-слаба степен. Отчита се и стремглав ръст на варицела и скарлатина.

В Клиниката по педиатрия на болница "Александровска" са заети половината детски легла. Пациенти има и пред кабинетите на личните лекари.

Медиците отчитат, че болни деца има, но очакванията са с настъпването на пролетта случаите на респираторните инфекции да намалеят.

Вече седмица 3-годишният Филип се лекува в болница. Постъпва с пневмония по препоръка на личния лекар.

Той е постъпил с висока температура 39,9 градуса повече от четири дни, без други симптоми.

Деца с подобни симптоми постъпват в "Александровска" всеки ден, казва д-р Ивайло Николов.

“Най-често идват деца с оплаквания от страна на горните дихателна пътища и температура. Всички оплаквания, които ги имаше в зимния сезон, но в по-ниска честота. Очакванията ми е, че честотата на острите респираторни заболявания драстично ще намалеят. За сметка на хроничните заболявания, които се обострят, като бронхиална астма”, добави той.

Тези инфекции са нормални за сезона, казват от Центъра по заразни и паразитни болести. Най-голям спрямо миналата година е скокът при скарлатината и варицелата.

“Можем да го свържем с COVID-пандемията и с отслабването на имунитета на децата. На фона на този отслабен имунитет се развиват заболявания и като скарлатина, и варицела. От друга страна са и мерките, които не се спазват, а биха могли. Поне в детските градини - по-често почистване на повърхностите и проветряване”, каза Ива Христова. 

Тя препоръчва при симптоми, родителите да изследват детето си, за да се определи точното лечение. Родителите съветват за бдителност.

“Да не подценяват нито един симптом. Макар че казват, че има вируси, при които за 2-3 дни спада сама температурата. Дори при най-безобидния симптом си пускат изследвания, да ходят на лекар”, каза Калина Митрева.

Очакванията са със затоплянето разпространяващите се сега инфекции да отстъпят място на летните вируси.