Когато един от най-големите бизнесмени в агросектора дойде в Народното събрание и заговори за зависимости, олигархични кръгове и връзки на действащия премиер на страната с тях, скандалът е неизбежен. Изслушването на Светлослав Илчовски в комисията по ревизия по никакъв начин не направи изключение – чуха се неща, които могат да дадат начало или на изключително сериозно наказателно производство, или на куп дела за клевета.

Като всеки интересен сюжет, и този има както предистория, така и продължение.

В изслушването на земеделеца, което беше излъчвано на живо на страницата на Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“, той разказа как се оказал в близкия кръг на „един от най-приближените на управляващите, който де факто е един от управляващите – Иван Пилето от Стара Загора, с известна фирма за пиленца“.

Същият „Иван Пилето“, по думите на Илчовски, го поканил в Монако през 2017 г., за да му предложи да участва в неистинско вдигане на оборота на дружество преди излизането му на стоковата борса: „Целта на тази операция е била само една, как да приберат част от парите на пенсионните фондове, да им продадат акции без стойност“.

В цитирания от Илчовски период действително има голяма фирма, свързана с пилешко месо, която излиза на борсата. Целта ѝ е била набирането на около 100 млн. лв. от продажба на акции. През последната година цената им е значително по-ниска от тази при старта на предлагането им през втората половина на 2018 г.

Бизнесменът разказа, че било поискано от него да говори и с други свои колеги да се включат в схемата с фиктивния оборот. Той твърди, че знаел, че това се прави „от името на премиера“.

„Аз лично съм бил на неформални срещи – между управляващите в България, които не са в парламента (…) премиерът, Иван Ангелов, Батко, Братко – които си мислите, че са изгонени, въобще не са изгонени (…) Показаха ми клипове как издевателстват над един известен бизнесмен – как са му сложили двама да издевателстват над него в затвора и надзирателят ги снима“, разказа Илчовски, като уточни, че бизнесменът е от Карнобат.

В текста на сигнала, разпространен от сайта „Биволъ“ има и име – Миню Стайков, който действително е свързан с Карнобат, намира се под стража и има повдигнати няколко обвинения.

Като място на срещите Светлослав Илчовски посочи бившата резиденция на Тодор Живков „Витошко Студена“, а сред участниците – „шефа на горите в България“.

В края на 2009 г. служители на стопанството излязоха с отворено писмо срещу бившия си по това време директор Дамян Дамянов с твърдения, че той продължава да владее обекта, при което са налице ред нарушения. Подписалите писмото бяха освободени, а Дамянов с днешна дата е началник на Югозападното държавно предприятие, в което влиза и „Витошко Студена“.

Той беше шеф на ЮДП и през 2016 г., когато избухна скандал около скъпите джипове, които горските си купиха и които след това се оказа, че возят политици. „Предоставен е за изпълнение на държавни задачи (…) Нямахме такава идея. Естествено, че го купихме за нашите нужди”, разказа пред bTV тогава Дамянов. „Джипката“ стана задължителен участник в публичните прояви на премиера в страната през последните години.

Земеделецът засегна и темата „Мата Хари“ – за произхода на кадрите, за които се твърди, че са от спалнята на Бойко Борисов. Илчовски заяви, че кадрите са дело на „известна плеймейтка, тя работи момиче на повикване“, която получила 5000 лв. „да обслужи премиера“. Кюлчетата от снимките пък били подарък за рожден ден – от „Иван Пилето“ и от „Цоло“, който имал миньорски бизнес.