Пореден скандал в комисията за проверка на управлението на ГЕРБ. Досегашните управляващи оспориха легитимността на последното заседание на комисията, което продължи до 20:30 ч. вечерта.

Причина за конфликта стана изслушването на сигнал на бизнесмена зърнопроизводител Светослав Илчовски, който твърди, че е бил жертва на натиск от хора, свързани с управляващите. Споменава и името на регионалния министър в оставка Петя Аврамова. В отговор депутатите от ГЕРБ оспориха легитимността на заседанието с аргумента, че не са били уведомени за сигнала

„През медиите и през „Фейсбук“ научаваме, че тук е дошъл някакъв човек, говори някакви неща, които някой друг му бил казал, и той бил чул от други хора, или самият той бил видял, и трябва да му задаваме въпроси по тези теми. Това не е седянка, колеги“, заяви Тома Биков.

"Днес очаквахме, че г-жа Аврамова ще бъде на заседанието на комисията. Дневният ред беше предварително обявен, той включваше изслушване на г-жа Аврамова по въпроси за „Автомагитрали“ ЕАД, за "ВиК-холдинг" и програмата за саниране“, каза Мая Манолова.

„Аз имах ангажимент, уведомила съм г-жа Манолова писмено, че след това имам ангажимент, поет преди насрочване на заседанието на комисията за 15 ч., и че няма как да изчакам до толкова часа“, отвърна Петя Аврамова.

Напрежението в залата се покачи, след като министърът в оставка все пак взе участие в заседанието.

„Обади ми се в началото на септември г-жа Петя Аврамова. Ние я знаем в нашия район, че отговаря за Врачанско, за ГЕРБ, и ми се обади да не купувам земеделски земи“, обясни бизнесменът Светослав Илчовски.

„Този човек е поканен тук не знам срещу какво, да говори лъжи, този човек не го познавам. И да допускате този цирк в сградата на Народното събрание. Аз ще си потърся правата по съдебен ред“, каза от своя страна Петя Аврамова.

От ГЕРБ отрекоха твърденията за рекет над бизнесмени, а Мая Манолова призова прокуратурата да провери сигнала на земеделеца пред комисията.