„Парламентарната група на ГЕРБ ще поискаме оставката на Мая Манолова като председател на временната комисия за проверка на кабинета "Борисов 3" заради тежка неадекватност. Ще искаме това решение да се гласува възможно най-скоро в пленарна зала. Призоваваме се "Изправи се! Мутри вън!" да предложат друг председател на тази комисия - може да е адвокат Николай Хаджигенов или Мария Капон, или друг. Нямаме нужда от Мая Полицая, а от председател на тази комисия“, заяви депутатът Тома Биков на извънреден брифинг на партията.

Причината е, че Мая Манолова влезе този петък в „Булгартрансгаз“, за да направи проверка като част от временната комисия за установяване на злоупотреби и нарушения.

„Днес госпожа Мая Манолова нахлу в „Булгартрансгаз“ с няколко народни представители, членове на Комисията за проверка на правителството, подбрани по неясно какви критерии, държа да отбележа, че сред тях нямаше представители на политическа партия ГЕРБ. Госпожа Манолова поясни, че иска да проведе разговор и да ѝ бъдат предоставени всички документи за „Балкански поток“ в електронен вариант до понеделник“, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

„Такава информация се предоставя по официален ред с подписи и печати, така казва закона. Не знам по какъв начин мога да определя това нахлуване, освен като вероломно нахлуване в държавно предприятие“, заяви Петкова, според която искането информацията, която е „чувствителна като съдържание “ за България и „класифицирана“, в електронен вариант показва желание да се разпространява нерегламентирано или ще я ползва за нещо друго.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова определи случилото се като „енергиен Костинброд“.

Продължение по темата очаквайте утре в предаването "Тази събота" по bTV, където гости ще бъдат председателят на Комисията по ревизия Мая Манолова, както и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева.