В понеделник в 9 ч. сутринта ГЕРБ внасят в Конституционния съд искане за тълкувателно решение от Конституционния съд и едновременно с това обявяване на противоконституционен мораториума, който Народното събрание взе. Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони. Това заяви на извънреден брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната – отново тя трябва да им се напомни", допълни Десислава Атанасова. 

"Въпросното решение на Народното събрание рязко противоречи на Конституцията на Република България, нарушавайки принципа на правовата държава и на разделението на властите. С него де факто се ограничава дейността не само на Министерски съвет, но на всеки един държавен орган в тази държава, определен с Конституция или със закон", заяви външният министър в оставка Екатерина Захариева.

Тя даде пример – „спирането на назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво в Конституционния съд, защото и той е държавен орган, в Президентството на Република България, защото и то е държавен орган, в съдебната власт, защото и те са държавни органи и във всеки един, както те са написали във въпросното решение, орган, категория лица, включени в чл. 6, който де факто включва всичките въпросни държавни органи. Не говоря само за изпълнителната власт изобщо“.

"Все пак, когато заявяваш, че си символ на промяната, на правовата държава, ти трябва да спазваш Конституцията, която има пряко действие и трябва да даваш най-малкото пример с това. Има няма, за 3 дни това Народно събрание, мнозинството в него, прие не по-малко от 3 противоконституционни решения, допълни Захариева.

Във връзка с напрежението и ситуацията в Чехия, не само шпионския скандал, Екатерина Захариева заяви, че българското правителство в нейно лице е било едно от първите, които са изразили позиция по темата.

"Считаме, че това е не просто шпионски скандал, но и нарушение на суверенитета на държава-член на ЕС. Същата солидарност с Чехия изразих и по време на съвета на външните министри в понеделник и България беше активен участник в изразяването на обща декларация, която беше публикувана вчера от страна на ЕС. Знаете, че ние съвсем скоро експулсирахме дипломати и общо 8 за последната година и половина, така че в това се изразява и нашата солидарност". 

"Знаете, че ние съвсем скоро експулсирахме дипломати и общо 8 за последната година и половина, така че в това се изразява и нашата солидарност. Пълна солидарност с Чехия и абсолютно осъждане и неприемане на това нарушение на суверенитета на държава-членка. Знаете, че и нашият беше поругаван нееднократно", каза още Екатерина Захариева. 

Относно промените в Изборния кодекс Десислава Атанасова каза: 

"Представителят на „Има такъв народ“ госпожа Митева най-вероятно е имала време да се запознае с предложенията на господин Трифонов и за референдума, с предложенията му за районирането на страната и всички твърдения, че предлагаме да се пише Изборен кодекс за една нощ са просто нелепи. Всички аргументи то парламентарната трибуна, нейни, срещу мажоритарната избирателна система, смятам, че не следва да ги коментирам".

"Те остават в стенограмите и всеки български гражданин, който е гласувал на референдума, те никак не са малко, 2,5 милиона, може да се запознае със становището на „Има такъв народ“ по мажоритарния вот в два тура, по електронното дистанционно гласуване, вероятно и другата седмица по субсидията от 1 лев, тоест по всички неизпълнени ангажименти, не само предизборни за 45-то НС, но неизпълнени в последните 5 години“.