Дипломатическият скандал между Русия и Чехия се ожесточава. Прага поиска Кремъл да разреши на изгонените 20 чешки дипломати да се завърнат в Москва и постави срок до обяд, засега ултиматумът не е спазен.

„В противен случай ще наредя намаляване на броя на служителите в посолството на Руската федерация в Прага, така че да отговаря на настоящото положение в чешкото посолство в Москва“, заяви Якуб Куланек, външен министър на Чехия.

В отговор говорителят на руското външно министерство препоръча на Чехия да използва ултиматуми в отношенията си с НАТО, но не и с Москва.

Снимка: bTV

ЕК коментира апела на Прага за солидарни действия и реципрочни мерки към руските дипломати в останалите европейски държави.

„Европейските институции не могат нищо да налагат на страните членки, те сами взимат решения“, обясни Петър Стано, говорител на ЕК.

Снимка: bTV

Дори Съюзът наистина да отнеме акредитациите на руски дипломати за институциите, въпросните дипломати ще си останат в Брюксел, защото са приети от Белгия.

Междувременно чешката полиция задържа петима мъже, които са част от паравоенна група, подкрепяща проруските сепаратисти в Украйна. Задържаните са участвали и в боеве в Донецк.

Към тях са повдигнати обвинения за тероризъм. Властите уточняват, че акцията не е свързана със случая по разследването на експлозиите във военните складове във Върбетице. 

По-рано днес НАТО изрази пълна солидарност с Чехия и подчерта тревогата на съюзниците за дестабилизиращата роля на Русия в евроатлантическата зона.