Изостря се дипломатическият скандал между Прага и Москва. Европейските външни министри изразиха единодушна подкрепа за Чехия.

Русия отговори с реципрочни действия и изгони 20 чешки дипломати, след като Прага обяви, че гони 18 руснаци по подозрения, че са свързани с взривове във военен склад за муниции през 2014 година. При експлозиите загинаха двама души.

Чешките медии цитират източници, близки до разследването, и съобщават, че има и българска следа, която е свързана с името на Емилиян Гебрев. 

В чешкото посолство в Москва работят общо 30 служители. С изгонването на 20 дипломати, мисията на практика е парализирана, обяви чешкият вътрешен министър.

„Реакцията на Русия е по-силна от очакванията ни. Чехия не е извършила нищо, ние сме жертвите на руските операции“, каза Ян Хамачек, изпълняващият длъжността министър на външните работи на Чехия.

Кремъл обвини Прага в провокация. 

Дипломатическият скандал идва след нови данни в разследванията на взривове във военни складове в село Върбетице през 2014 година.

Двама души загиват при експлозиите в помещенията, в които се съхраняват над 50 тона боеприпаси.

От Чешката полиция обявиха, че издирват двама заподозрени с руски паспорти, чиито имена са същите, като на агентите, свързани с отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал. Има доказателства, че мъжете са били в страната дните преди експлозиите във военните складове.

Пред чешки медии, близки до разследването твърдят, че се проверява нова версия с българска следа - че взривовете са насочени към оръжейния търговец Емилиян Гебрев:

„Руснаците са искали да саботират доставките на оръжие на българския оръжейник Емилиян Гебрев, но взривното им устройство се е провалило“.

Според източника устройството избухва по-рано, а е трябвало да се случи извън територията на Чехия.

Разследващият сайт „Респект“ пък твърди, че взривените боеприпаси са били част от пратка за Украйна и отново намесват името на Гебрев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!