Българска следа в дипломатическия шпионски скандал между Чехия и Русия – името на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев се появи в хода на разследването. 

Вчера Прага експулсира 18 служители от руското посолство в чешката столица по подозрение, че разузнавателни служби на Москва са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г. При взривовете загинаха двама души. 

Според чешките власти изгонените дипломати са агенти на две руски разузнавателни централи - Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ). 

Чешки медии пишат, че оръжията от експлодиралото депо са били предназначени или за украинските бунтовници, борещи се с проруските сили, или за бунтовниците в Сирия, биещи се срещу подкрепяното от Русия правителство на президента Башар Ал Асад. 

Днес от Москва последва ответна реакция - 20 чешки дипломати бяха експулсирани.

Българската следа 

Според източници на Би Би Си, боеприпаси на българския оръжеен бос Емилиян Гебрев са съхранявани във взривените складове. От британската медия посочват, че шест месеца след експлозиите – през април 2015 г., Гебрев е бил хоспитализиран, където е бил лекуван в продължение на един месец, а след изписването му бързо се е разболял отново.

Изданието отбелязва, че тогава българските власти са неглижирали случая, като са обявили, че става въпрос за обикновено хранително натравяне и едва след събитията в Солсбъри през 2018 г. е обърнато по-задълбочено внимание и започва разследване за отравяне.

 

Снимка: bTV

Обвинения за атаката в британския град с веществото "Новичок", при която беше отровен руският двоен агент Сергей Скрипал, получиха двама агенти на ГРУ – Александър Мишкин и Анатоли Чепигов. Разследван беше и Сергей Федотов, който три години по-рано се оказа, че е бил в България, точно когато се предполага, че Гебрев е бил отровен. 

Сега чешките власти отново стигат до имената на Мишкин и Чепигов, като според тях агентите са замесени в експлозиите от 2014 г.

Снимка: bTV

 

Ролята на Гебев 

Официално чешките власти не са съобщили за връзка между Емилиян Гебрев и експлозиите от 2014 г., но местните медии пишат, че има такава, позовавайки се на свои източници. 

Бившият вътрешен министър и настоящ външен министър Ян Хамачек е потвърдил, че е поискана помощ от страната ни за разследването: „Без конкретни подробности мога да потвърдя, че се осъществява международно сътрудничество по този въпрос, включително сътрудничество с България“, казва той пред „CT24“, цитирани от чешкият офис на „Свободна Европа“. 

Работи се върху версията, че взривовете са насочени към българския оръжеен търговец с цел да бъдат саботирани доставки на Гебрев. Разследващият сайт "Респект" пък твърди, че взривените боеприпаси са били част от пратка за Украйна.

Междувременно бившият украински служител по сигурността Виктор Яхун, който е бил зам.-началник на Тайната служба на Украйна, е потвърдил, че Киев са потърсили услугите на Гебрев за придобиване на оръжия и боеприпаси през 2014 г. 

По думите му компанията на българския бизнесмен – EMКO, е подписала договор с украинското правителство през 2014 г. за доставка на артилерийски боеприпаси.

Отговорът на ЕМКО

В писмо до българските медии от ЕМКО отричат тези твърдения и допълват, че дружеството никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия.

"Това е документално доказано", допълват от ЕМКО.