Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г. Това съобщиха премиерът Андрей Бабиш и и.д. външен министър Ян Хамачек, цитирани от Ройтерс.

Бабиш подчерта, че чешките спецслужби категорично са установили намесата на руски военни агенти в мащабните експлозии в склада за муниции, в които загинаха двама човека.

Снимка: БГНЕС / EPA

Хамачек, който е и вътрешен министър, каза, че на 18-те дипломати, идентифицирани като военни шпиони, е разпоредено да напуснат републиката до 48 часа.

Разследването по случая още не е приключило, добави Бабиш, но благодари на силите за сигурност за "професионалната им работа".

Според Хамачек изгонените руснаци са агенти на две руски разузнавателни централи - Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Москва ще отговори на действията на Чехия, предупреди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "Прага е напълно наясно какво ще последва след подобни фокуси", подчерта снощи говорителката.

Чешкото решение е демонстрация на подкрепа за последните американски санкции срещу Москва, заяви пред ТАСС Владислав Белов, зам.-директор на Института по Европа на Руската академия на науките. "Друга версия няма", добави Белов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!