Единствено предложенията на „Има такъв народ“ за поправки в Изборния кодекс бяха приети днес на първо четене от депутатите в Народното събрание. Тези на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не събраха необходимото мнозинство. 

От „Има такъв народ“ предложиха корекции относно броя на секциите в чужбина, обособяване на 32 МИР „Чужбина“, промяна на броя на депутатските мандати от различните райони. 

Прекратяване на мандата на ЦИК и намаляване на членовете на Комисията до 15, в изборните помещения да присъства по един представител-застъпник от партия, ще се гласува само машинно, да има възможност за преференциален вот зад граница, хартиено гласуване да има само в малки секции, плавателни съдове и специализирани заведения са още сред техните предложения.  

Президентът ще е този, който след консултации с политическите сили ще ги назначава.

Ще е възможно видеозаснемане при броенето на бюлетините.

„Предлагаме разпоредбите за защитната клауза за четири мандата и обособяване на район „Чужбина“ да влязат в сила след оповестяването на окончателните резултати от преброяването на населението. Смятаме, че трябва да се направи ново райониране, така че тежестта на всеки един народен представител да бъде относително равна“, заяви Ива Митева, член на ИТН и председател на Народното събрание. 

След две гласувания и поименна проверка законопроектът на ГЕРБ-СДС за мажоритарен вот също не мина на първо четене. Именно това предложение предизвика най-голям спор между народните представители от ГЕРБ и „Има такъв народ“ и се стигна до словесни схватки.

Депутатите решиха още поправките от Изборният кодекс да се гледат на второ четене в правна комисия в срок от три дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!