Депутатите приеха на мораториум върху отдаването на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация от кабинета „Борисов 3“.

Проектът беше приет единодушно със 151 гласа „за“. Депутатите от ГЕРБ не гласуваха.

Близо три чака депутатите спориха кое предложил мораториума и дали това не е противоконституционна мярка, тъй като се налага забрана на всички разпоредителни сделки на властта, концесии и назначения в управителните бордове на държавните предприятия.

От БСП обявиха, че решението за мораториум е закъсняло, защото голяма част от назначенията в администрации и бордове са факт. "Изправи се! Мутри вън!" също представиха своя проект.

„По преценка на всеки следващ министър във всеки един сектор ще има възможност да започнат нови конкурси – прозрачни, публични, в които кандидатите ще бъдат преценявани не по партийната им принадлежност, а по техните качества, заяви Мая Манолова.

Двата проекта бяха обединени в правна комисия, но от ДПС изразиха съмнения, че налагането на мораториум може да се окаже противоконституционна мярка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да се върнем на правилния път, да направим това, което избирателите искат от нас, по правилния начин, като спазваме Конституцията и законите, макар че ще стане по-бавно. Ще подкрепим това решение с тези въпроси и условности“, заяви Йордан Цонев.

Според лидера на левицата обаче аргументите на ДПС не са свързани с  конституцията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Онзи ден пред всички камери се проведе арогантен и нахален разговор: „Оттегли това предложение, ще те подкрепим след една седмица, защото има няколко обществени поръчки и концесии на плажове“. Цитирам Йордан Цонев. Пета година ви декларираме, че не искаме да бъдем част от това задкулисие“, заяви Нинова. 

„Аз тогава казах, че сега и веднага има само вкъщи, в българския парламент сега и веднага няма. Не съм изненадан от г-жа Нинова - да излезеш от яростна опозиция с 50 на 100 по-малко депутати – това е оценката на хората за техния лидер“, отговори Цонев.

От „Има такъв народ“ подкрепят мораториума.  

Снимка: bTV

„Някои колеги тук умират да останат в този парламент на всяка цена, каквато и да е тя. Дали ще имаме служебен кабинет, дали ще върнем мандата, или ще направим правителство, ще видите съвсем скоро", заяви председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов.

„Ако искате да спрете всички сделки и назначения трябва да направите правителство, а не да занимавате България час и половина с неадекватни изказвания“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Според „Демократична България“ обаче проектът отговаря на изискванията на Конституционния съд.