ГЕРБ-СДС най-вероятно ще върнат мандата за съставяне на правителство още днес. Това заяви зам.-председателят на ПГ на коалицията Тома Биков по време на дебатите по проекторешението за налагане на мораториум върху определени действия на Министерския съвет в оставка. 

Във вторник номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС Даниел Митов заяви, че коалицията ще води разговори за подкрепа за съставяне на кабинет с „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Първите отказаха да се срещнат с носителите на проучвателния мандат вчера, а вторите – днес.

„Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения, трябва да направите правителство, а не да занимавате час и половина цяла България с вашите неадекватни изказвания от всички страни“, коментира Тома Биков. 

По думите му пред страната има изключително важни предизвикателства.

„Намираме се в здравна криза, в социални и икономически затруднения. Намираме се на ръба на политическа криза, защото никой от вас не е казал преговаря ли в момента за някакво правителство. Ние ще върнем мандата най-вероятно още днес“, посочи той.

Биков коментира, че няма значение дали мораториумът е бил приет миналата седмица или тази, защото е противоконституционен, но големият проблем е, че не знаем какво се случва в държавата.