Скъпите джипове, с които преди година скандално се сдобиха няколко горски стопанства в страната, се оказа, че в момента возят политици.

Три от държавните горски предприятия са предоставили напълно безплатно луксозните си придобивки на Националната служба за охрана (НСО).

Точно преди година земеделският министър Десислава Танева и шефовете на държавните предприятия старателно ни убеждаваха, че на горските им трябват точно такива коли: с кожен салон и климатизирани седалки – т.е. такива, които се затоплят и охлаждат; монитори за задните места, паркинг сензори с камера за обратно виждане и още десетки екстри, които вдигат цената на всеки от джиповете до 200 хил. лв.

Снимка: bTV

Сделката с колите скандализира и с още един детайл – обществената поръчка беше спечелена от съученик на земеделския министър Десислава Танева. Възложители на поръчките са подчинените на Танева четирима директори на горски стопанства в Благоевград, Сливен, Смолян и Габрово.

И министърът, и шефовете на стопанствата тогава ни убеждаваха, че инвестицията ще се върне от платежоспособни ловци чужденци.

Сега разкриваме обаче, че всъщност возят… най-охраняваните държавни мъже. А зад волана на един от тях лично е сядал премиерът в оставка Бойко Борисов.

Колите не са останали в предприятията и три месеца, научихме от служители в стопанствата, тъй като са дадени безвъзмездно на Националната служба за охрана.

„Предоставен е за изпълнение на държавни задачи (…) Нямахме такава идея. Естествено, че го купихме за нашите нужди”, обяснява Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП – Благоевград.

Възвръщаемост на инвестицията няма и в предприятието в Сливен.

Нашият (автомобил – б.ред. ) доколкото знам, но не съм сигурен, е предоставен на НСО за употреба, каза зам.-директорът Михайл Михайлов.

В Габрово пък въобще са се разминали с придобивката – поръчката не се е състояла.

Ловци не са се качвали и в скъпия джип в Смолян. Той също е даден на службата, която охранява първите мъже в държавата. Вместо за ловни излети в гората джипът се използва в кортежа на министър-председателя.

Така в активи НСО ползва с над половин милион над бюджета си, който за тази година беше рекорден, а за догодина ще е още по-висок - 37 млн. лв.

От пресцентъра на Министерския съвет коментираха пред bTV, че за охраната и транспорта на премиера отговаря НСО.

От службата пък заявиха, че законът ѝ дава право да ползва автомобили на други ведомства.

Очаквахте продължение по темата утре сутрин в „Тази сутрин” по bTV.

Вижте още във видеото: