КНСБ и КТ „Подкрепа” разговарят с президента Румен Радев за позицията, която държавният глава ще представи на форума на ООН за климатичните промени в Катовице, Полша в понеделник.

Президентът Радев им представи позицията получена от Министерския съвет и проект на изказване, както и редактиран от него вариант с по-категорична позиция.

От Министерския съвет заеха позиция да няма допълнително завишаване на изискванията за въглеродните емисии от поетите ангажименти с подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015г.

 Има и стратегия на Европейската комисия, която предвижда спиране на въгледобива до 2050. Президентът призова за ясна стратегия от страна на изпълнителната власт за бъдещето на отрасъла.

 „Въгледобивът е важен сектор за хиляди български миньори, с местен труд те осигуряват своята прехрана и енергетиката на България. Това е стратегически отрасъл за България”, посочи президентът.

По думите му държавният глава не формира стратегията и визията в този сектор, а това е ангажимент на Министерския съвет. Това не обаче не означава, че президентът няма отношение, посочи Радев.

На въпрос защо президентът представлява България в Полша, Радев отговори, че поканата е била до него.

„Президентът на Австрия изпрати писмо да се прекрати добива на твърди изкопаеми, аз съм отговорил,  че не се присъединявам към нея, като президент на президент, със съответните мотиви. Моята позиция е ясна и служебния министър Костова защити позициите на България и беше получен пробив”, отбеляза Радев.  

 „Получил съм изказване от Министерския съвет на английски. това изказване е добро, но освен подкрепа за решенията от парижкото споразумение, не виждам по-категорична позиция, която съм изпратил за съгласуване. Този въпрос изисква ясна визия и стратегия с ясен хоризонт и стратегия от управляващите по отношение на целия бранш за развитие на въгледобива и тец-овете и използване и разпределение на студения резерв”, каза президентът Румен Радев.

„Ще се запознаем по най-бърз начин с вашето изказване в редактирания вариант”, отговори лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

„Организирахме две протестни акции да покажем на местната общественост в Раднево и на място пред институциите, че за нас разговорите, които водим с властта за бъдещето на сектора, са от загриженост и тревога. По тази тема двамата генерали да седнат заедно и да решат въпроса, защото знаем вашите правомощия, но и доверието, което има към вас защото има институции с правомощия, но не с такова доверие. Иска ми се да  вярвам, че ще има обща единна твърда позиция да не се увеличават емисиите към нас и ЕС като цяло. На национално ниво ние в нетно изражение ние не изпускаме емисии, ние сме отличници и спомагаме в момента независимо от всички оценки и санкции”, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.  По думите му имаме позиция по цел две, която може да позволи много сериозни действия в развитието на добива. Пламен Димитров увери президента, че синдикатите ще се запознаят с редактирания вариант на неговото изказване.