След Раднево, енергетиците и миньорите излязоха на протест и в София. Те настояват за диалог с държавата за съдбата на въгледобива в района на мини „Марица – Изток”.

По обед шествието тръгна от площад „Княз Александър I” и блокира основни булеварди.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестиращите преминаха по маршрут: бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. Раковски“, Министерство на икономиката и Представителство на ЕК, които се намират на ул. „Г. Раковски“, след това продължиха по бул. „Цар Освободител“ към Президентство и по бул. „Княз Ал. Дондуков“, към  КЕВР, като шествието завърши отново на бул. „Цар Освободител“.

Снимка: Ладислав Цветков

Работещите в мини „Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица-изток“ 2 в сряда са събраха в Раднево с настояване за яснота как ще продължи да работи енергийният комплекс. При протестиращите дойде и енергийният министър Теменужка Петкова, която ги увери, че комплексът ще продължи да функционира.

Снимка: Ладислав Цветков

Ако се затвори комплексът „Марица-Изток“ има заплаха за енергийната сигурност, около 150 хил. души ще останат без работа, обяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов по време на шествието.

Снимка: Ладислав Цветков

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник министъра на икономиката Лъчезар Борисов увериха, че това няма да се случи.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ще защитаваме работните си места и независимата енергетика до последно! Това е нашата алтернатива! Искаме безопасни условия на труд, цена на въглища и достойно заплащане!”, заявиха протестиращите.

Снимка: Ладислав Цветков
„Събрали сме парите и вече ¼ от емисиите за тец-2 са купени, така че колегите трябва да бъдат спокойни, правителството стои зад българския въгледобив и продължаваме заедно напред”, обяви Теменужка Петкова – министър на енергетиката.