Валери Симеонов няма да отстъпи от внесените промени в Закона за хазарта, с които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми.

Пред журналисти в парламента заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов, който е вносител на промените заяви, че още през 2018 г. е внесъл за разглеждане такъв проект. Той изтъкна, че внесеният сега законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта е още "по-прецизен", "взискателен" и "полезен за държавата". "Недейте очаква някой да премисли, особено аз", каза той.

Валери Симеонов коментира и идеята за създаване на Агенция по хазарта. Според него Комисията за хазарта е сериозно пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш. По думите му при създаването на изпълнителна агенция цялата отговорност ще падне върху държавата и институциите и тогава няма да има никакво размиване на отговорността.

Валери Симеонов бе категоричен, че не трябва да се забравя основната причина за внасянето на промените през 2018 г. и сега, а именно "масовото съсипване на здравето и имуществото на голяма част от българското общество".

На въпрос дали се притеснява, че ГЕРБ ще размислят и ще оттеглят подкрепата си, Симеонов каза: "Аз правя това, което трябва да направя и отговарям пред собствената си съвест. Колегите от ГЕРБ и от всички останали партии, включително и от БСП, също отговарят пред собствената си съвест".

Относно изявленията на управителя на футболен клуб "Левски" и твърденията, че клубът ще фалира, Симеонов посочи, че всяко изказване подлежи на проверка. Той бе категоричен, че държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини.

Не виждам защо да влизаме в битка между хора, които печелят десетки милиони, коментираха от БСП промените в Закона за хазарта.

"За широката публика е ясно, че сблъсъкът е точно между такива хора. Работата на БСП не е да защитава интересите на хора от хазарта", каза Румен Гечев, заместник-председател на ПГ "БСП за България".

На обвиненията на Симеонов, че БСП са внасяли лобистки закони за хазарта от времето на Пламен Орешарски, народният представител коментира, че няма как тези, които управляват последните 10 години да търсят вина в хан Аспарух.