Промените в Закона за хазарта, които биха довел до държавен монопол върху лотарийните игри, целят един успешен бизнес модел да бъде отнет „принудително“. Това предположение изказва в интервю за „Свобода Европа“ бизнесменът Васил Божков.

„Този работещ бизнес ще бъде на практика отнет “принудително”, както е правният термин, който обяснява такова действие от страна на държавата. Просто и ясно е. Проблемът е, че ако това е истинската цел - да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече приходи за държавата. Ще бъдат загубени огромни потенциални приходи, които могат да отиват за всякакви добри цели. На първо място – данъци за държавата, на второ – много работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място - това противоречи на Конституцията“, казва Божков.

Той допълва, че Валери Симеонов стои само „формално“ зад внесения законопрокет.

НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, според които само държавният „Български спортен тотализатор“ да може да организира лотарийни игри. Това означава закриване на частните „Национална лотария“ и „Лотария България“, които се контролират от Божков.

В кулоарите на парламента вносителят на поправките Валери Сименово мигновено реагира. Той беше категоричен, че няма да се откаже от Закона за хазарта.

 „Юни месец 2018 г. внесох аналогичен законопроект. От цялото мислене законопроектът стана още по-прецизен, още по-взискателен и още по-полезен за държавата. Недейте очаква някой да премисли, особено пък аз“, каза Симеонов.

Заради готвените промени  Божков алармира, че има шанс футболен клуб „Левски“ да фалира, отборът също е негова собственост. Тази седмица бизнесменът се срещна с привърженици и ги посъветва да поискат среща с Борисов.

Коментарът на спортния министър Красен Кралев беше, че не може да се избира между ФК „Левски“ и българския спорт, а предварителните сметки са, че в държавния бюджет ще влязат 50 млн. лв,

„Изказването е на неподготвен политик. Никой не е изследвал ефекта, никой не знае какви ще са последствията. Правенето на закони не трябва да е самоцел и в нарушение на Основния закон. Трябва сериозен анализ, а и такъв липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без 1 цифра. Въпросът е, че ако мотивът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократично “решение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта“, коментира бизнесменът и допълва, че едва ли тотото ще спечели 50 млн. лв, защото са необходими сериозни инвестиции, а в проектозакона пише изрично, че не са предвидени.

Според бизнесмена, спирането на лотарията ще се отрази тежко на други бизнеси, а над 40 хил. са заплашени да загубят работата си. Божков отрича твърдението на своите бизнес партньори братя Найденови, че ги е заплашвал, а относно позицията им, че „Националната лотария“ плаща по-малко данъци и последвалата проверка на финансовото министерство - той завява:

„Не са сериозни тези неща, изобщо не би трябвало да ги коментирам. Никога не съм ги заплашвал. С тях съм работил 30 години. Не разбрах какво значи, че аз имам запис на моя си телефон, а те нямат. Малко е налудничаво... Несериозно е това. Нека да свърши проверката. Ако трябва да плащаме нещо – ще плащаме“.