След предупрежденията, че заради скъпия газ и ток, може да се стигне до затваряне на учебни заведения,  от Съюза на работодателите в системата на народната просвета настояват за спешна актуализация на средствата за издръжка на училища и детски градини.

Скокът на цените на тока и газа, хранителните продукти и строителните материали поставя в риск нормалното функциониране на учебните заведения. За това сигнализират работодателските организации.

Може да се стигне и до затваряне на училища и детски градини, заради невъзможността да плащат непосилните сметки. Ремонтите и обновлението на материалната база също са под въпрос. За това синдикати и работодатели поискаха държавната субсидия за детската издръжка да се увеличи.

Снимка: btvnovinite.bg

В една детска градина в Поморие има 320 деца. С около 30% са се вдигнали разходите за издръжката им спрямо миналата година. Двойно е скочила сметката за ток. От 4 на 6000 лева по-скъпо са заплатили за течно гориво за отопление.

"По наша преценка около 30% от издръжката на дете трябва да се покачи, за да може да функционира детската градина нормално. По това време сме плащали 3150 за електрическа енергия, сега е 5280, има фрапираща разлика на месец, което до септември е добре, но след това отново очакваме зима“, казва Таня Арабаджиева, директор на ДГ "Детелина" в Поморие.

Снимка: btvnovinite.bg

Толкова са скочили и сметките за ток и отопление за първото тримесечие и в столичното 96-то училище.

„Сметките за топлоенергия показват, че са около 20% по-високи сравнение с предходния период, а сметките за електрическа енергия са с 32% по-високи, но тук искам да отбележа, че тези проценти са благодарение на това, че имаме компенсация от държавата за електрическата енергия“, казва Цветелина Вълчева, директор на 96. СУ "Л. Н. Толстой".

Снимка: btvnovinite.bg

От просветното министерство уверяват, че следят внимателно финансовото състояние на учебните заведения и няма да се стигне до затваряне.

„Имаме предвид, че летните месеци няма да има толкова високи разходи за ток, парно и осветление и, разбира се, ще направим много внимателен анализ, за да вземем устойчиви решения“, заяви зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

Със сегашните разходи директорите на училищата не смятат да залагат и пари за ремонти.

А Министерство на образованието припомня, че има много национални програми и допълнително финансиране, което при нужда може да се използват за ремонти.