ДДС-то за ресторантьорите да се вдигне от догодина. Връщане на ставката от 20% предвижда пакета данъчни промени за 2024 г. Финансовото министерство вече е готово със законопроектите и предстои да ги публикува за обществено обсъждане.

Въведената по време на COVID пандемията по-ниска ставка от 9% бе удължавана 2 пъти и предстои да изтече в края на годината.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че е провел разговори с бранша. Оттам предлагат пакет от мерки за изсветляване на бизнеса, с цел да бъде запазено по-ниското ДДС. Една от предлаганите мерки е въвеждането на патентен данък.

„Те казаха че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса и за повишаване на осигурителните прагове на работниците в бизнеса над минималната работна заплата. Тогава можем да обсъдим и да видим реално от тези мерки какъв ще бъде фискалния ефект – от изсветляването, ако той е по-голям от вдигането на ставката, можем да помислим за 9% ставка, но ако влезе много сериозен комплекс от мерки за изсветляване“, коментира Василев.

Пакетът от мерки предвижда хлбът да продължи да е без без данък докрая на юли. 

Държавата предлага още да се плаща на граждани награда, които подават сигнал за укрити данъци. Остава и предложената преди време идея, ако не получим касова бележка, да не плащаме.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че са против увеличаването на ДДС за ресторантьорите. Те упрекнаха финансовия министър, че не е съгласувал с тях пакета от мерки.

„Това е нещо, което ние няма как да подкрепим, поради факта, че сме поели ангажименти към нашите избиратели и няма как да ги излъжем. Още повече такива еднолични решения от страна на министъра на финансите, без съгласуване с политическа партия ГЕРБ, за нас са абсолютно недопустими“, заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.