Депутатите започнаха работата си в последния работен ден за годината с промени в Закона за ДДС.

С промените в закона за ДДС намалената ставка от 9% за туризма, фитнесите, ресторантьорите, книгите, бебешките пелени и стоки ще важи до декември 2022 г.

„Целта е тези бизнеси да бъдат подпомогнати да създадат необходимата организация, за да бъдат съхранени хиляди работни места“, каза Кирил Ананиев от ГЕРБ.

„До 31 декември 2022 г. размерът, който може да бъде, е 175,1 милиона лева. Бюджетът за догодина може да го понесе. Смятам, че това ще даде едно спокойствие“, каза от своя страна Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

„ДПС ще подкрепи внесения проект. Няма смисъл да казвам по какви съображения, ясно е за всички“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Залата се обедини около тази идея, а „Възраждане“ поискаха и следваща стъпка.

„Да се намали поне на ниво 9% малката потребителска кошница и лекарствата. Ако нямаме толкова време и всички бързат да си заминат по Малдивите, да отидем, комисия по финанси да се произнесе допустимо или не“, каза Цончо Ганев.

ГЕРБ пък поискаха за в бъдеще сваляне да ДДС и върху аудиокнигите.

Тези предложения тепърва ще се внасят.

Депутатите гласуваха и допълнителни средства за догодина - 750 милиона лева за добавки по 60 лева към пенсиите до юни и 450 милиона лева за бизнеса заради цената на тока.