„Проблемите, свързани с неправилното бюджетиране, вече са решени и вече имаме бюджет, който е адекватен - с 3% дефицит, запазени и надградени социални плащания и без увеличение на данъчната тежест“, каза на пресконференция финансовият министър Асен Василев.

„Нещо повече – новите ръководства на НАП и Митници за последните малко под 60 дни успяха да съберат около 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото държавата направи разходи“, посочи Василев.

„Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв. В момента тя е на излишък от 500 млн. лв. Това показва, че тези средства винаги са били там, въпросът е да се съберат данъците“, обясни още той.

Що се отнася до Плана за възстановяване и устойчивост Асен Василев заяви, че голяма част от законите вече са били приети от парламента.

„Част от тях са приети на първо четене и чакат на второ четене. Част от законите, които не бяха разработени като този за енергетиката, са разработени и качени за обществено обсъждане с идеята в началото на септември да влязат в парламента. Целта, която сме си поставили, е до края на септември всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с второ плащане, да бъдат приети“, обясни финансовият министър.

Освен това в ускорени срокове се работи с останалите мерки, които не са законодателни, така че почти всички да са готови до края на септември.