Депутатите днес разглеждат бюджета за тази година. Финансовата рамка предвижда дефицит от 3%, инфлация от 8,7% и ръст на икономиката от 1,8%. Минималната работна заплата ще остане без промяна - 780 лева.

Ръст на заплатите в обществения сектор се предвижда от 10%, но само там, където досега не са увеличавани заплати.

Изненадваща лидерска среща се състоя в стаята на групата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание, а домакин беше Бойко Борисов. Докато депутатите изслушват докладите на комисиите, в кулоарите текат совалки.

„Това, което обсъдихме, е общата рамка на бюджета. Ако има предложения, те няма да променят общата рамка, а ще бъдат разход за разход. Ако някой иска да направи допълнителен разход някъде, трябва да намали разход на друго перо, които сектори са имали увеличение миналата година сега не“, уточни министърът на финансите Асен Василев.

„Разбрахме се следващият бюджет много по-задълбочено да се направи и в други сфери, в които виждаме проблеми и хората очакват решение. Като междинен бюджет сега ще го подкрепим. Обсъдихме и темата с регулаторите, назначенията, областните управители. Аз съм предложил само едно име - на Димитър Радев за БНБ“, добави Бойко Борисов.

Оказа се обаче, че Радев не е единственото име от страна на ГЕРБ.

„Предлагаме Димитър Главчев за председател на сметната палата. Процедурата за НЗОК започва отначало и ще има номинации за управител и подуправител и двете фигури вече да се избират от Народното събрание“, коментира Десислава Атанасова.

Вече е започнала дискусията и за парламентарните комисии.